Följ Sparbanksgruppen i Finland

​10 enkla tips hur du kan höststäda din ekonomi

Nyhet   •   Nov 10, 2016 07:06 CET

Än finns det tid att få ordning på ekonomin före nästa år. Än hinner du spara en nätt summa till exempel för att fira en skön jul. Här presenterar vi tio lätta sätt att komma igång med att vädra din ekonomi.

1. Ställ dig vid spisen

Det här är nummer ett av lätta spartips. För väldigt många av oss går det nästan dagligen pengar till restaurangluncher, dyra mellanmål eller drycker. Ändå är det en liten möda att laga mat till jobbet: det enda du behöver göra är att laga lite mera mat när du en gång lagar, så att du kan ta matsäck med dig till jobbet ett par dagar. Om du varje arbetsdag (ca 21 dagar/månad) äter en lunch som kostar t.ex. 8 euro betalar du redan för det 168 euro i månaden. När du till lägger till mellanmål och drycker är du snart uppe i över 200 euro.

2. Betala räkningarna i tid och undvik onödiga förseningsavgifter

Automatisera alla räkningar som återkommer och låt dem gå som e-fakturor. På det sättet sparar du inte bara de pengar som går till påminnelseavgifter utan också din egen tid. Enskilda räkningar lönar det sig alltid att betala genast när du får den. Du blir ändå tvungen att betala lika mycket eller mera om du drar ut på betalningen så varför inte ta hand om saken genast.

3. Betala inte dyra räntor

När man har ont om pengar – eller om man fastnat för en fin men för dyr vara – kan det kännas lockande att ta till kreditkort eller andra lån. Här kan man ändå leda sig själv i fällan när man senare måste betala ett klart dyrare pris för inköpet i form av ränta. Om du plötsligt finner dig utan pengar ska du inte tveka att greppa luren och förhandla om mera betalningstid med faktureraren – det kan lyckas förvånande lätt.

Kreditkortet är ändå på inga sätt onödigt utan kortets betalningstidsegenskap lönar det sig att använda till exempel vid större inköp: i allmänhet betyder det att du får ca en månads räntefri betalningstid för ditt inköp.

4. Jämför och köp begagnat

I allmänhet finns det inget man måste få genast (förutom om kylskåpet gått sönder men det är en helt annan sak). Alltid finns det tid att jämföra och se om man kan få produkten billigare någonstans. I allmänhet kan man. När man ska köpa nytt lönar det sig dessutom att fundera på om varan måste vara splitterny. I dagens snabba konsumtionsvärld är varor som säljs begagnade ofta inte alls speciellt gamla. Ändå kan man enkelt spara halva priset när man köper begagnat.

5. Lägg märke till små saker

Små saker, som dagligt take away-kaffe eller en chokladstång när du handlar mat känns inte som stora summor men på årsnivå blir de betydande. Till exempel gör en kaffe för 2,50 euro varannan dag på ett café 37,50 euro i månaden och 450 euro i året. Vi uppmanar absolut inte någon att helt sluta dricka kaffe på café. Vi fäster bara uppmärksamhet vid de små, dagliga utgifterna där man själv kan bestämma vilka som är viktiga och om man kunde avstå från någon. En stor del av våra inköp är små dagliga inköp så vi tror att det går att spara av de här små sakerna utan att det inverkar på vår livskvalitet.

6. Stäng onödigt bredband

Handen på hjärtat, är du en sådan storförbrukare av internet att det mobila nätet inte räcker? De mobila näten har de senaste åren utvecklats och har blivit allt snabbare och förbindelserna fungerar väl redan i största delen av Finland. I allmänhet kostar bredband minst 20 euro i månaden dvs. 240 euro om året. Det lönar sig att testa i t.ex. en månad att använda bara det mobila nätet och om man märker att det räcker kan man stänga bredbandet.

7. Gå kritiskt igenom dina medlemskap

Nästa steg är att titta på alla eventuella klubbar, betal-/kreditkort och medlemskap som kostar. Traditionella medlemskap är gymmet och andra idrottsanläggningar och bland klubbar kan man nämna bokklubbar och andra motsvarande. Många har också olika betaltids- och kreditkort där bara årsavgiften kan vara rentav 100 euro fastän man inte alls använder hela kortet. Och gymmet är nog en helt bra sak, särskilt om man besöker det regelbundet. Å andra sidan bär dig blotta medlemskapet inte till gymmet så ibland kan det vara klokare att betala per gång om du bara ibland går på gym.

8. Marsch iväg till biblioteket!

Tänk efter hur många gånger du har läst de böcker som står i din bokhylla. Via nätet är det hur lätt som helst att reservera böcker och förlänga lånetiden i biblioteket och urvalet räcker säkert till för var och en, särskilt när distanslån också är möjliga. Inte heller det här ska tolkas så att man inte alls ska köpa böcker. Det är en viss skillnad mellan att äga en bok som man vill läsa på nytt och på nytt och t.ex. en deckare som man bara läser en gång. I bland lönar det sig att köpa bara sådana böcker som ger en kontinuerlig nytta och glädje – och låna resten på biblioteket.

9. Lägg märke till de dolda kostnaderna

Till de dolda kostnaderna hör bland annat beställnings- och leveranskostnader, så när man beställer i webbutiker lönar det sig alltid att försöka utnyttja kampanjer med gratis leverans. Dessutom debiteras det olika för olika betalningssätt så det ska man också välja enligt det sätt som har mindre kostnader. Om man tar ut kontanter i automaten har man i allmänhet några gratis uttag per månad och efter det börjar banken ta ut en avgift för uttagen. Dolda kostnader kan man alltså hitta på många ställen och om man är uppmärksam kan man också där spara.

10. Betala för kvalitet

Det här känns inte som att spara i det ögonblicket när man köper varan men är det ofta på lång sikt. Bland annat lönar det sig ofta när man köper kläder att gynna högklassiga och hållbara material som naturfiber. En t-shirt kan man till exempel få t.o.m. för en femma men efter ett par tvättar är den redan nästan oanvändbar och man blir tvungen att köpa en ny, medan ett plagg med högre kvalitet i bästa fall kan hålla i flera år.  

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.