Följ Sparbanksgruppen i Finland

Barnen borde få lära sig om ekonomi i skolan

Nyhet   •   Jan 04, 2016 09:44 CET

Över två tredjedelar av finländarna (67 %) tycker att man i skolan borde lära barnen att sköta sin ekonomi och att spara. Sparbankerna besöker redan nu skolor för att berätta om ekonomiska frågor.

Över två tredjedelar av finländarna (67 %) tycker att man i skolan borde lära barnen att sköta sin ekonomi och spara. Särskilt unga och unga vuxna (under 31 år) samt studerande önskade mera ekonomi i skolan. Det här framgick av Sparbankens undersökning Pengar, tid och ett gott liv som gjordes sommaren 2015.

Sparbankens undersökning Så sparar Finland som publicerades i oktober visade ändå att fastän det blivit vanligare att spara så lever nästan hälften (46 %) av finländarna ur hand i mun, dvs. gör av med alla pengar de får. Bland de studerande var andelen som lever ur hand i mun högre än bland den övriga befolkningen. Dessutom framkom det att en dryg fjärdedel av finländarna behöver alla sina pengar till att leva, av studenterna t.o.m. över hälften.

Marknadsföringschef Kirsi Evilä, personal från Aito Säästöpankki har besökt skolor för att tala om hur man sköter sin ekonomi. Vad tänker du om den här åsikten?
- Jag tycker precis som de som svarade! För att inkludera ekonomi och spara i undervisningen talar bland annat det faktum att antalet personer i betalningsanmärkningsregistret på tre år har ökat med tio procent och mest anmärkningar får unga män. Det finns ett behov för ekonomifostran uttryckligt som en preventiv åtgärd.

Vad är det ni lär skoleleverna?
- Vi börjar med de grundläggande frågorna: vilka bankärenden kan 15-åringar sköta självständigt, hur använder man betalkort och hur sköter man bankärenden med nätbankskoder. Vi talar också om att det är viktigt att spara, hur man finansierar studierna, om kredituppgifter och betalningsanmärkningar. Vi berättar också alltid hur det är att jobba i banken och hur man kan söka sig till branschen.

Vilka ekonomiska frågor intresserar skoleleverna mest?
- Betalningsanmärkningar. Hur man får dem och hur de påverkar senare i livet väcker klart mest frågor.

Vad vill de att banken ska göra?
- I regel har de unga vi träffar i skolorna bara börjat öva sig i att använda ekonomiska termer och överhuvudtaget att sköta sin egen ekonomi. De unga önskar att saker som känns komplicerade ska förklaras enkelt och tydligt.

Sparbankens undersökningar bekantar sig med finländarnas ekonomi och spardrömmar

Sparbankens enkätundersökning 
Pengar, tid och ett gott liv gjordes sommaren 2015 och den besvarades av 12 629 personer. Den gjordes nu för första gången och den undersökte förutom penningdrömmar också vad finländarna sparar till.

Sparbankens enkätundersökning 
Så sparar Finland gjordes i september-oktober 2015 och den besvarades av 3 042 över 14-åriga finländare. Den gjordes nu för sjätte gången.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.