Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Bostadsägare för första gången

Nyhet   •   Maj 24, 2016 11:12 CEST

Är nu en lämplig tid att köpa sin första bostad? För många är det, eftersom man nu får bolån med verkligt låg ränta, eftersom hyrorna till exempel i huvudstadsregionen har stigit kraftigt de senaste åren och eftersom det i bostadspriserna kan finnas rum för flexibilitet.

Dessutom stöder samhället dem som köper sin första bostad med vissa skatteincitament som rätten att dra av låneräntor eller befrielse från överlåtelseskatt. Därtill har förmånerna för BSP-kontot förbättrats de senaste åren och kontot har blivit populärare.

Det lönar sig att spara till en bostad i förväg. Det blir ännu viktigare att spara och planera bostadsköpet noggrant när lånetaket träder i kraft i juli.

Att köpa sin första bostad är ett stort beslut som man naturligtvis ska överväga noga. När tiden är den rätta beror utöver prisnivån också bland annat på den egna livssituationen, besparingarna och inkomstutsikterna samt tillgången till lånepengar och räntan. Många funderar på att köpa en bostad när studierna är på slutrakan eller när de fått sitt första jobb.

Av Statistikcentralens statistik framgår att:

- genomsnittsåldern för dem som köper sin första bostad är i Finland ca 28,2 år.

- 32,8 % av de första bostäderna köps i huvudstadsregionen.

- det första egna hemmet är typiskt ca 40-60 kvadratmeter stort.

Titta på vår video där två färska ägare till en första bostad berättar hur de har det 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.