Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Bostadsmarknaden i Finland håller på att stabilisera sig

Nyhet   •   Apr 12, 2016 08:39 CEST

Sparbanksgruppen väntar sig att bostadsmarknaden i Finland i år ska växa 2–5 procent och att priserna ska stiga med totalt 1–2 procent i hela landet. Nybyggnationen väntas piggna till ytterligare.

- Den största positiva drivkraften bakom bostadshandeln har den senaste tiden varit förmånliga lånepengar och bättre tillgång till dem samt en liten återhämtning i konsumenternas förtroende. Dessutom visar byggnadsverksamheten tydliga tecken på att piggna till och också förstabostadsköparna har återvänt till marknaden, berättar Antti Toivanen som är verkställande direktör för Sparbankens fastighetsförmedlingskedja Sb-Hem.

Optimismen på bostadsmarknaden inför den närmaste framtiden dämpas av utvecklingen av det allmänna sysselsättningsläget samt den fortfarande rätt låga byggvolymen.

I vilket fall som helst håller bostadsmarknaden på att stabilisera sig. Förra året var betydligt jämnare på bostadsmarknaden än de två föregående åren och också de variationer som sker under året var normalare, säger Toivanen.

- När man ser till hela landet gick bostadsmarknaden upp med ca tre procent, vilket betydde att fastighetsmäklarna i Finland gjorde ca 57 000 bostads- och fastighetsaffärer år 2015. I bostadspriserna skedde inga stora förändringar om man ser på bostadsmarknaden i stora drag. Skillnaderna växer ändå kraftigt på marknaden. Bostadspriserna fortsatte att sjunka på vikande marknader och i avfolkningsregioner.

Vinnare åter var fortfarande stora tillväxtcentra och de växande städernas kärnområden. Försäljningstiderna förblev på samma nivå som året innan, genomsnittet var ca 70 dygn.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://sparbanksgruppen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.