Följ Sparbanksgruppen i Finland

​De unga tänker börja spara mera

Nyhet   •   Nov 03, 2015 05:39 CET

Av unga 14–25-åriga finländare tänker hälften spara mera nästa år, berättar Sparbanksgruppens ugnsfärska undersökning Så sparar Finland.

De finländska unga har ökat sitt sparande framgår av den färska undersökningen Så sparar Finland. Av unga 14–25-åriga finländare tänker över 54 procent nu börja spara mera.

- De unga ser för tillfället mycket positivt på att spara. De ekonomiskt kärva tiderna har gjort att det också i övrigt är trendigt att spara. För att låna en modeterm så har sparandet i Finland blivit det nya svarta, säger marknadsförings- och kommunikationsdirektör Katja Änkilä i Sparbanksgruppen.

Hinder för sparande
De största hindren för sparande är enligt de unga små inkomster (73 %) samt att alla pengar behövs för att leva (39 %).

- De unga lät sig däremot inte hindras av dåliga avkastningsförväntningar eller osäkerhet inför det globala ekonomiska läget. Att binda sina besparingar för en längre tid var inte heller något problem för dem, säger Änkilä.

De tre viktigaste kriterierna för ett placeringsobjekt var för unga säkerhet, avkastning och enkelhet. Populärast bland sparalternativen var sparkonto (77 procent av de unga har ett), fondplaceringar (36 %), börsaktier (10 %). Av de unga har 16 procent bara ett brukskonto.

Unga optimistiska gällande den egna ekonomin
De unga tror också att deras egen ekonomi kommer att förbättras under det följande året. Av de unga tror 48 procent att deras ekonomi kommer att bli bättre och 21 procent att den kommer att bli sämre. Av alla som svarade tror 31 procent att deras ekonomi blir bättre och 25 procent att den blir sämre.

De unga planerar ändå sin ekonomi på kortare sikt än resten av befolkningen: när över hälften av de unga planerade sin ekonomi på kortare sikt än ett halvt år var det 40 procent av hela befolkningen som gjorde det.

Finländarna har ökat sitt sparande
Finländarna har över lag börjat spara mera, vilket framgår ur den färska undersökningen Så sparar Finland. Av alla som svarade på undersökningen säger 84 procent att de kan spara åtminstone en liten summa, när det för ett år sedan var 70 procent som sade samma sak.

Samtidigt tänker 35,5 procent av dem som svarade öka sitt sparande nästa år, när 29 procent planerade samma sak för ett år sedan.

Sparbanksgruppen genomförde undersökningen Så sparar Finland nu för sjätte gången. Den gjordes i september-oktober och besvarades av 3 042 personer som fyllt 14 år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.