Följ Sparbanksgruppen i Finland

Deltidsföretagandet ökar

Nyhet   •   Okt 12, 2016 07:03 CEST

Allt flera finländare är vid sidan av lönearbete företagare som bisyssla.

Arbetet har redan länge varit i en brytningstid i Finland. Få jobbar längre från åtta till fyra fem dagar i veckan. Allt flera anställda verkar vid sidan om som företagare.

Deltidsföretagare kallas en företagare som tjänar sitt levebröd i huvudsak på annat sätt en med företagsverksamhet. En som har företagande som bisyssla är i allmänhet en löntagare eller en person som står utanför arbetsmarknaden, dvs. en studerande eller pensionär.

Ofta är deltidsföretagandet ett medvetet val: man vill tjäna mera, förverkliga sig själv och utveckla sitt eget kunnande.

– Tidigare var man tydligare antingen företagare eller löntagare. Nu håller gränsen mellan dem på att försvinna. I Finland kommer det i fortsättningen att finnas allt flera som både har ett lönearbete och ett företag, säger Atte Rytkönen som är juridiskt ombud på Företagarna i Finland.

Omvälvningen på arbetsmarknaden är en av de största orsakerna till att deltidsföretagandet ökar. Många jobb är allt mera projektartade och företagen blir tvungna att se sig om efter nya sätt att arbeta.

– Företagen lägger också ut allt flera funktioner. Delvis är det fråga om kostnadsinbesparingar, men till exempel på grund av arbetets projektnatur kan det ofta vara mera ändamålsenligt att jobbet görs på något annat sätt än i ett fast anställningsförhållande om det inte är säkert att arbetet fortsätter i framtiden.

Små och medelstora företag sysselsätter mest

- I Finland finns 280 000 företag.
- Av företagen är 93,4 procent mikroföretag som sysselsätter under 10 personer.
- Företagen sysselsätter 1,4 miljoner människor.
- Små och medelstora företag sysselsätter mest.
- Storföretag med över 250 anställda anställde 7 000 personer och de små och medelstora företagen över 100 000 personer åren 2001–2012.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.