Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Fonder är dyra – och 4 andra myter om fondsparande

Nyhet   •   Okt 26, 2015 13:42 CET

Varför placera i en fond när man kan placera i aktier? Måste en fondsparare följa med marknaden? Experten sprängde fem myter om fondsparande.

1.) Det är besvärligt att fondspara.

Det är inte besvärligt att spara i fonder. Det enda spararen behöver göra är att välja en lämplig fond och sparsumma. Också här hjälper banken. Efter det går det som av sig självt att spara, eftersom man bara bestämmer vilken summa man vill spara varje månad och summan går automatiskt från kontot. Den månatliga minimiplaceringen är 50 euro. Man kan när som helst ändra sparsumman eller hålla en paus i sparandet om ens livssituation förändras.

2.) Fondspararen måste följa marknaden aktivt.

Fondspararen behöver inte behärska eller följa placeringsmarknaden, för det finns det portföljförvaltare. Att fondspara är därför en behändig placeringsform för dem som inte är intresserade av att eller inte vill följa hur aktiekurserna varierar. I fonderna gör proffsen jobbet och fattar besluten för placeraren.

3.) Att fondspara är en dyr sparform.

Kostnaderna för fondsparande är små jämfört med det arbete som krävs om man själv ska jämföra placeringsobjekt och ändra sina placeringar när marknaden förändras. I Sparbankens populäraste fonder är teckningsprovisionen 0,5–1 procent som tas ut när fonder tecknas. En lika stor inlösenprovision tas ut när man löser in sina besparingar. Någon fast inlösenavgift har Sparbankerna inte. Dessutom dras en förvaltningsprovision och förvaringsinstitutets provision på ca 1,8 procent per år från fondportföljens värde.

4.) Det är onödigt att betala fondernas kostnader då man kan placera i aktier också själv.

Också på direkta aktieplaceringar går det en handelsprovision. Om det lönar sig att placera i fonder eller aktier beror helt på person. Om du följer marknaden aktivt, är beredd att placera en större summa och tål också stora variationer i värdet kan aktieplacerande vara din grej. Om du inte har intresse eller tid att följa aktiekurserna, vill börja med en mindre summa och vill att ett proffs sköter dina placeringar är fondsparande en lämplig placeringsform för dig.

5.) Fonderna ger ingen avkastning.

Med fonder kan man få också stor avkastning om man orkar spara regelbundet en längre tid. Uppfattningen att fonder inte ger avkastning kommer av en situation då någon har gjort en engångsplacering i en fond och löst in sina besparingar när fonden var på minus. För regelbundna fondsparare är svängningarna på marknaden bara bra. Då kan man köpa flera fondandelar för samma summa. Avkastningens storlek beror också på den fond man placerar i. Ju flera aktier det finns i en fond desto högre är avkastningsförväntningarna, men desto mera varierar också fondens värde. Det viktigaste är att hitta en lämplig fond och börja spara.

Expert: Aito Säästöpankkis placeringschef Pia Liinavuori.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.