Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Glöm svepskälen – vi röjde undan 5 hinder för att spara

Nyhet   •   Nov 04, 2016 13:20 CET

Trodde du att någon som har små inkomster inte kan spara? Eller att det är omöjligt att placera utan stora risker? Vi frågade finländarna vad det är som hindrar dem från att spara och vi röjde undan fem av hindren.

Nästan hälften av finländarna anser att små inkomster hindrar dem från att spara. Det framkommer av Sparbankens undersökning Så sparar Finland 2016, där vi utredde finländarnas sparvanor. Det är sant att det för en person med små inkomster är svårare att spara än för en som tjänar mera. Omöjligt är det ändå sällan. Sparbankens expert röjde undan fem hinder för sparandet.

1. Jag vet inte varför jag skulle spara/placera

Ingen vet vad framtiden för med sig och därför är det bra att vara beredd. Var och en av oss borde för överraskande situationer ha tillgängliga medel som motsvarar två nettomånadslöner. Med hjälp av en reservbuffert försäkrar du dig om att din ekonomi inte går ikull om tvättmaskinen och bilen går sönder samtidigt. Om du redan har en reservbuffert kan du börja spara till något trevligt. Drömmer du om en längre semesterresa eller ett nytt husdjur? När du börjar spara regelbundet kan du förverkliga din dröm någon dag.

2. Rädsla för dålig avkastning eller till och med för att förlora sina pengar

Med var och en som överväger att spara går Sparbanken igenom kundens risktålighet, så rädslan är obefogad. Både för den som söker avkastning och den som vill undvika risker finns det egna sparalternativ. När man sparar går avkastningen och risken alltid hand i hand. Om du vill ha god avkastning på dina pengar ska du också vara beredd att ta risk. Om du igen vill undvika risk måste du nöja dig med en lägre avkastning. För att minska risken kan man sprida besparingarna över tid, geografiskt och mellan olika tillgångsslag.

3. Jag vill inte binda mina pengar

Det finns många sparformer där pengarna snabbt kan realiseras. Vid sidan av att spara på konto är fonder och aktier sådana. Många gånger rekommenderas en lång placeringstid särskilt för placeringar med större risk, men det betyder inte att man inte när som helst kan använda sina pengar. När det gäller fonder och aktier finns pengarna på skötselkontot två vardagar efter att de lösts in eller sålts.

4. Små inkomster

Små inkomster, små utgifter – små besparingar. Det är klart att den som har små inkomster inte kan lägga undan stora summor på en gång men av små bäckar uppstår också den största ån. Viktigast är att man sparar regelbundet och långsiktigt. Om du tycker att det inte blir något över av lönen kan du med hjälp av Ekonomivakten i Sparbankens nätbank titta hur andra med liknande inkomster som du sparar. Fundera på om det finns någon av dina utgifter du kan minska på.

5. För lite kunskaper om att spara och placera

Det är sant att det inte lönar sig att sätta sina pengar i något man inte förstår. Att spara är ändå ingen raketvetenskap. Sparbankens experter hjälper dig gärna att börja spara och förklarar vid behov grundprinciperna för och nyttan med att placera. Om du vill studera sparande självständigt kan du börja med de goda och neutrala guider som finns på Börsstiftelsens webbplats.

Expert: Placeringsrådgivare Satu Saari, Liedon Säästöpankki

Funderar du på att börja spara? Boka en tid till Sparbanken så hittar vi en sparform som passar dig. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.