Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Gropen inom byggbranschen har äntligen fyllts igen, anser Sb-Hems verkställande direktör

Nyhet   •   Maj 03, 2016 07:50 CEST

Nu går det bättre inom byggbranschen än i många andra branscher. I år förväntas antalet nya byggprojekt öka betydligt. De bakslag som finanskrisen orsakade inverkar dock fortsättningsvis.

I Finland sysselsätter byggnadsindustrin en kvarts miljon personer och i kombination med fastighetsbranschen och andra tjänster inom branschen över en halv miljon personer. Detta kluster är vårt lands största sysselsättare. Därför syns de goda nyheterna från byggnadsindustrin överallt i samhället. De goda nyheter från byggbranschen kunde gärna ha varit fler under de senaste åren.

Enligt Rakennusteollisuus RT:s prognos från april kommer den totala mängden byggnadsprojekt i år att stiga med hela 3–4 procent. Enligt prognosen ökar byggandet i år betydligt snabbare än den totala produktionen. Som drivkraft verkar urbaniseringen som ökar behovet av såväl bostads- och affärsbyggnader som infrastruktur i tillväxtcentra.

Ifjol efter tre svaga år lyckades byggnadsindustrin med nöd och näppe gå på plus, med 0,2 procent.

Var byggs det?
Nyland står redan för 65 procent av allt nybyggande i landet, enbart Helsingfors står för hälften av detta. Detta är alla tiders rekord. Men under den senaste tiden har byggnadstakten inte ökat just alls, inte ens i landets södra del.

-Urbaniseringsutvecklingen har tilltagit i jämförelse med recessionsåren. Resurserna fokuseras allt mer på huvudstadsregionen och några tillväxtcentra, såsom Åbo och Tammerfors, säger Antti Toivanen, som är verkställande direktör och styrelsemedlem i Sparbankernas fastighetsförmedlingstjänst Sb-Hem.

Förbättring efter anspråkslös utgångspunkt
Byggandet i Finland har gått nedåt sedan 2008 med undantag för två år (2010 och 2011). Under samma tid har mängden byggprojekt fallit till en mycket låg nivå.

-Trots att också mängden nya byggprojekt i huvudstadsregionen de senaste åren har legat på en anspråkslös nivå har de i år ökat och flera betydande projekt har påbörjats, säger Toivanen.

Enligt honom skedde det en betydande omvändning i slutet av fjolåret.

-Trenden började äntligen gå i rätt riktning. Mängden nya projekt kommer att öka med tusen till 29 000 i år. Detta stimulerar också bostadsmarknaden. Generellt sett har handeln på bostadsmarknaden gått bra, men det förekommer fortfarande en hel del osäkerhet.

Text: Teemu Salmi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.