Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Handdukar väckte idén om inredninsbutik

Nyhet   •   Okt 17, 2016 09:32 CEST

En skön läsestund i hammocken fick Maire Haarla in på en ny bana. Inredningstidningens turkiska badhusstämning väckte en sådan passion som det inte fanns någon annan lösning på än att själv bli köpman.

Hamam – vad då?
Det att Maire sökte inspiration i en inredningstidning var i sig ingenting konstigt. Hon är en erfaren inredare, inredningsredaktör och inredningsstylist som också har en blogg som berättar om hennes eget hem, bloggen heter Kettukarkki. Men nu hade hon hittat något speciellt – fastän hon i början inte ens visste vad den hamam-badhusstämning som tidningen talade om egentligen var.

Resten av dagen gick åt till att googla. "Jag fick en så stark föraning att jag var tvungen att ta reda på allt om saken", säger Maire. De traditionella hamam-handdukarna i bomull med sina vackra färger svepte henne med sig. "Samma dag uppstod tanken att jag börjar sälja de här handdukarna". Och när beslutet var fattat behövdes bara produkterna, en nätbutik och kunskaper hur man ska gå till väga.

Köpman i expressfart
De följande månaderna studerade Maire dag och natt. Fastän hennes bakgrund i inredningsbranschen var till stor hjälp fanns det mycket att lära sig. "Man måste ta reda på allt. Var får man förpackningsmaterial, hur fungerar posten, man måste teckna avtal om betalningstjänst…". Att bygga upp en nätbutik och skapa ett varumärke var ett stort jobb och en del av det var det finslipade grafiska uttrycket.

Den första satsen handdukar hittade Maire hos en nyetablerad importör och hos dem har hon stannat. Vid sidan av handdukar i olika färg och storlek samlade hon ett litet urval bruksföremål för köket och badrummet och för skötseln av hemmet. Urvalskriterierna var att varorna ska vara naturenliga och etiska utan att ändå pruta på estetiken. Inget onödigt: ett distinkt, smalt urval hjälper till att skilja sig från mängden.

Ett trumfkort har också från början varit personliga rekommendationer. Bara de produkter som har visat sig fungera bra hemma tas till försäljning. "Det har att göra med bloggandet, jag berättar öppet vilka produkter jag använder. Det är roligt att diskutera med likasinnade."

Rätt tajmning gav självsäkerhet
Fyra månader senare, i mitten av november, var ett knapptryck allt som återstod. Den här stunden hade Maire varit så spänd inför att hon inte hade sagt ett ord om sin nya landvinning. Knäpp. Och så var webbutiken Kettukarkki SHOP öppen. Samtidigt var det dags att börja sprida ordet i sociala medier. Informationen om överraskningsbutiken spred sig på några sekunder till vänner, följare och andra kontakter längs olika kanaler. Maire följde med hur det gick hemma med familjen. Skulle hjulen börja rulla? "Samma kväll började det komma beställningar och vi gjorde en high five. Det var en otrolig känsla när det lyckades!", minns Maire med ett småleende.

De besparingar hon hade investerat i det första lagret betalade tillbaka sig på ett par månader. Sedan dess har verksamheten gått runt med de intäkter som försäljningen ger. En viktig faktor är enligt Maire att hon öppnade butiken just före julsäsongen. "Om jag hade öppnat webbutiken i januari, skulle det kanske ha varit tyst och jag skulle kanske inte fått en likadan boost", konstaterar hon.

Butiken är en upplevelse för alla sinnen
I anslutning till nätbutiken ordnade Maire också popup-försäljning och privata tillställningar hemma hos sig. Förtjusta kunder rev varorna ur händerna på henne. "Det var en verkligt stark signal på att människor vill köpa varor live. "Jag märkte att jag blivit allt mera intresserad av hur det här med butik fungerar och jag vill ge den större möjligheter." Därför tvekade Maire inte när hon fick höra att den lokal i Kottby i Helsingfors som hon redan länge hållit ögonen på var på väg att bli ledig.

Dörrarna till den fysiska butiken Kettukarkki SHOP öppnades i början av år 2016. Inredningen och presentationen av varorna är gjord med den pietet som bara ett proffs kan. Hjärtat i den stämningsfulla lokalen utgörs av en gammal plåtugn där en eld ofta brinner. "Jag insåg att när folk kommer hit så är det fritid för dem. Jag vill ge dem en upplevelse", beskriver Maire sin butikslokal. "Och för mig känns det som att en kund som stiger in i butiken gästar mitt hem." På det finns det också bevis. Maire berättar leende att många kunder av misstag har börjat ta av sig skorna när de stiger in i tamburen.

Sedan dess har öppettiderna utvidgats och ett försäljningsbiträde har anställts. Köpmannakarriären har också tagit en allt större del av Maires arbete. Det gör ingenting. "Jag var osäker innan om jag skulle orka då jag inte hade betjänat kunder på över tio år", bekänner hon. "Men det har varit helt underbart!"

Ta reda på och sedan – ge järnet!
Maire har vågat följa sin intuition och alltid blickat framåt. Också nu har hon huvudet fullt av olika planer på hur hon ska utveckla och utöka sin verksamhet.

Företagarfamiljens dotter vet ändå att man först ska göra sina läxor. Affärs- och tidsplanerna klarnar när de skrivs ut på papper och noggranna målkalkyler ger ramarna för verksamheten. Men sedan är det dags att breda ut vingarna. "Folk grubblar och drömmer i onödan. Det är bara att ta reda på saker. Go for it!, uppmuntrar Maire. Det har hon själv gjort och bra gick det.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.