Följ Sparbanksgruppen i Finland

Jobba i Sparbanken: Minna, kundrådgivare

Nyhet   •   Jul 28, 2015 07:34 CEST

I en serie artiklar bekantar vi oss med olika arbeten i Sparbanksgruppen. Först ut är kundrådgivaren vars roll är att vara den i banken som kan det mesta.

Det är en fredageftermiddag i juli i Päijänne-Tavastland, närmare bestämt i Helmi Säästöpankki i Padasjoki. Minna Luoma förbereder sommarfredagens kundkaffe utanför kontoret och väntar på att ortsborna ska infinna sig nu när regnskuren gått över. Snart dyker de också upp.

- Sommargästerna och semesterperioden ser till att de särskilt på sommaren är livligt eftersom det finns många sommarstugor i trakten. Sommargästerna och ortsborna besöker banken flitigt också under semestertiden.

Vad går ditt jobb ut på?
- Som kundrådgivare har jag en arbetsbeskrivning som är trevligt omfattande. Jag måste kunna det mesta om bankärenden och till mina arbetsuppgifter hör att hjälpa kunderna på många sätt med deras penningärenden och att sköta investerings- och låneförhandlingar.

Vad tycker du mest om i ditt arbete?
- Att möta kunden är kryddan i arbetet. Jag tycker om att vara med kunderna och hjälpa dem, det var också det som fick mig att söka mig till den här branschen. Lånetjänsterna gillar jag speciellt, alla förhandlingar är olika och att hitta den bästa lösningen för kunden ställer trevliga utmaningar för arbetsdagen, det är alltid glädjande att få föreslå goda lösningar och alternativ för kunden. 

Kunderna är intresserade av tjänsternas tillgänglighet
När man frågar Minna vad kunderna har talat om den senaste tiden är det en sak som tydligt träder fram.

- Tillgången till tjänster har blivit ett ganska betydande samtalsämne här hos oss. I Padasjoki finns det utöver Sparbanken bara en annan bank och den har dragit ner på tjänsterna. Det har väckt frågan om hur bestående tjänsterna är på orten. Hos oss i Sparbankerna har vi ändå kunnat ge det glädjande beskedet att på vårt kontor har man tillgång till kassatjänsterna från morgon till kväll.

- Räntorna är en annan stor grej: det är förbryllande hur de fortfarande kan vara så låga. Klart mindre har man talat till exempel om läget i Grekland.

Karriär & kontor
Studentmerkonomen Minna har jobbat i Helmi Säästöpankki i Padasjoki sedan år 2007. Hon började som praktikant, fortsatte med sommarjobb och på den vägen är det.

- Jag kom på praktik från handelsläroanstalten. Det fanns många alternativ men det var egentligen slumpen som avgjorde att jag kom till banken, fastän jag nog alltid hade varit intresserad av branschen. Jag har trivts bra, vi har en trevlig arbetsmiljö och härliga arbetskamrater. På fritiden renoverar jag eller jobbar i trädgården. Om jag inte målar så gräver jag i någon blomrabatt. Det ger bra motvikt mot arbetet inomhus.

Kontoret i Padasjoki har förutom kontorsdirektören tre tjänstemän. En sommarjobbare vikarierar under den livliga semesterperioden. Dessutom besöker bankjurist och Sb-Hems mäklare kontor regelbundet varje vecka för att träffa kunder.

- Vårt kontor har en mycket stark ställning i regionen. Utöver den egna ortens människor betjänar vi kunder bland annat från Asikkala till Kuhmois. Vi har också långväga kunder som redan har flyttat bort från trakten men fortfarande stannat kvar som kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://sparbanksgruppen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.