Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Jobba i Sparbanken: Risto, kontorsdirektör

Nyhet   •   Aug 31, 2015 06:51 CEST

Vår artikelserie som presenterar olika yrken i Sparbanken på olika håll i gruppen landet runt har nu i den tredje delen landat i Norra Savolax i Lapinlahti. I Säästöpankki Optia träffar vi kontorsdirektör Risto Savolainen som har en särskilt stark bakgrund inom jord- och skogsbruksfrågor.

Risto Savolainen är direktör för Säästöpankki Optias kontor i Lapinlahti, utöver honom jobbar tre personer stadigvarande på kontoret samt på deltid en företagsfinansieringschef och en jurist. Savolainen säger att han har trivts bra i sitt jobb, där han började för ett halvår sedan.

- Säästöpankki Optia har en god arbetsmiljö och ett okomplicerat arbetsklimat.

Utsikterna för jordbruket tudelade för tillfället
Savolainen berättar att jordbrukskundernas vanligaste bekymmer för tillfället är att kassan ska räcka till, särskilt till följd av att tidtabellen för när lantbruksstöden betalas har ändrats och för att producentpriserna har sjunkit.

- Vi har förståelse för uppskjutna amorteringar på grund av företagarnas besvärliga situation.

Han anser att det finländska lantbruket står inför utmaningar på kort sikt, men på längre sikt är utsikterna positiva.

- Efterfrågan på mat ökar globalt och särskilt på högklassig och säker mat. För en del av gårdarna är det nu ett bra läge att investera före en större byggboom. Det skulle vara bra att få investeringarna klara innan följande högkonjunktur för producentpriserna kommer, för på det sättet drar man den största nyttan av investeringarna. När man fattar investeringsbeslut ska man se på branschens framtid på lång sikt, påminner Savolainen.

Till hjälp här är hans omfattande erfarenhet av branschen i allmänhet, men särskilt av jordbruksbranschens kalkyler. Han kan nämligen bedöma om till exempel kalkylerna är realistiska och om man i dem till exempel har beaktat eventuella övriga investeringar under företagets livscykel.

- När jag träffar företagare försöker jag se till att vi reserverar tillräckligt med tid. På det sättet är de lättare att bilda sig en totaluppfattning av företaget över en längre tid. Om man på mötet koncentrerar sig till exempel bara på den investering som ska finansieras så blir synvinkeln enligt mig för snäv.

Till fastighets- och bostadsaffärer eller donationer hör ofta skattepåföljder. Därför är det bra att kontorsdirektören är insatt i påföljderna eftersom det i allmänhet är omöjligt att återta ofördelaktiga lösningar. På grund av människors ökade förmögenhet kan man dessutom med en genomtänkt överföring av egendom nå också betydande besparingar.

Vad är det bästa i ditt jobb?

- Det bästa i mitt jobb är mötena med kunder och att arbetet är så mångsidigt. Under en arbetsdag står jag ofta inför situationer där jag kan dra nytta av min tidigare arbetserfarenhet utanför bankvärlden. När man kan ge kunderna goda, värdefulla tips så är också kunderna nöjda. Ibland kan de här tipsen till och med ha stor ekonomisk betydelse för kunderna.

Karriär och utbildning

Före Sparbanken var Savolainen företagare inom ekonomiplanering och beskattning. Över tio år jobbade han också på ProAgria, bland annat som nyckelkundchef och toppexpert. Där koncentrerade han sig på mera krävande ekonomisk rådgivning för lantbruket och på långsiktig skatteplanering.

Kortare tider har han också jobbat på Valio, Atria, Jord- och skogsbruksministerier och Pellervo ekonomiska forskningsinstitut. Den mångsidiga arbetshistorian stöder kontorsdirektörens uppgifter där en bred ekonomisk och samhällelig kunskap krävs.

- Under min karriär har jag besökt hundratals olika företag. Det är till hjälp när jag som kontorsdirektör måste bedöma en företagares entreprenörsegenskaper.

Savolainen har en agronomexamen från institutionen för ekonomi vid Helsingfors universitet. Han har dessutom agrologexamen och har studerat i USA vid universitetet i Minnesota och i Holland vid universitetet i Wageningen. Han har också jobbat i England, Kenya och USA. Men hembygden lockade ändå.

- Jag är född här så lokalkännedomen hjälper mig att snabbt få saker till stånd. Vi satsar mycket på att känna våra kunder. Arbetet är också mycket kundorienterat: dagligen går ungefär halva dagen till kundarbete. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.