Följ Sparbanksgruppen i Finland

Kontaktlös betalning blir allt vanligare – också med Sparbankens kort

Nyhet   •   Nov 26, 2015 08:18 CET

Kontaktlös betalning dvs. att man betalar genom att föra kortet nära betalterminalen har snabbt blivit vanligare i Finland. Av de finländare som har ett betalkort som banken beviljat har nu 23 procent egenskapen för kontaktlös betalning på sitt kort. Andelen har nästan tredubblats på ett och ett halvt år.

Kontaktlös betalning betyder att när man gör små köp (under 25 euro) med kortet så behöver man inte slå in kortets PIN-kod. Till exempel kan man vid butikskassan betala genom att föra sitt kort ett par centimeter från betalterminalen.

– Från och med januari 2016 innehåller de sparbankskort som årsförnyas den här nya populära, säkra, lätta och snabba egenskapen. Under december–januari kan du beställa egenskapen avgiftsfritt till ditt kort om du inte orkar vänta till nästa årsförnyelse, tipsar Sparbankens utvecklingschef Heli Huttunen.

Kontaktlös betalning blir allt populärare i Finland
Betalterminaler med kontaktlös betalning har snabbt blivit vanligare och också de betalningar som görs kontaktlöst. Varje månad uppskattar man att ca 30 procent flera transaktioner görs än månaden innan. På den här stora ökningen inverkar att både köpmännens betalterminaler och konsumenternas kort med kontaktlös betalning har blivit vanligare.

Enligt Finansbranschens Centralförbunds statistik från oktober har andelen som betalat kontaktlöst fördubblats på ett och ett halvt år och över hälften av dem som har egenskapen har använt den. Aktivast är unga mellan 18 och 24 år, av dem har nästan tre fjärdedelar betalat kontaktlöst.

Vad är kontaktlös betalning?
Kontaktlös betalning baserar sig på chipbetalning, närmare sagt på NFC-teknik. Där används en krypterad dataförbindelse mellan betalkortets chip och betalterminalen.

– Betalningen går snabbt: kortet hålls 1–2 centimeter från betalterminalen tills terminalen meddelar att betalningen har ägt rum. En betalning kan ändå inte göras av misstag eftersom kortet måste hållas stadigt nära betalterminalen. Särskilt behändigt är det att betala kontaktlöst till exempel vid stora evenemang där det inte är sagt att man har den ro som behövs för att tryggt slå in sin PIN-kod, säger Huttunen.

Endast inköp som är under 25 euro kan betalas kontaktlöst.

– När man inte behöver slå in sin PIN-kod har brottslingar färre möjligheter att ta reda på kortets PIN-kod. Om köpen går över 25 euro måste kortet läggas i betalterminalen och PIN-koden slås in. Av säkerhetsskäl ber betalterminalen slumpvis om koden också för köp som är under 25 euro, lägger hon till.

Utfärdaren av Sparbankernas Visakort byts 1.12.2015
Sparbanksgruppens Visakort får en ny utfärdare 1.12.2015. I fortsättningen beviljas Visakortprodukterna av Sparbankernas Centralbank Finland Abp. Sparbankernas Centralbank är centralt kreditinstitut för de lokala Sparbankerna och ansvarar i fortsättningen bl.a. för utfärdandet av Sparbankernas Visakort och för deras funktion. Sparbankernas Centralbank är en inhemsk inlåningsbank som ägs av Sparbankerna.

Mera information om kontaktlös betalning

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.