Följ Sparbanksgruppen i Finland

Placeringschefernas rekommendationer

Nyhet   •   Apr 06, 2016 10:07 CEST

Om man placerar hundra euro i månaden i en fond kan man om ett par år redan ha en nätt liten summa. Sparbankens placeringschefer berättar vilka fonder de skulle välja just nu.

Många bäckar små blir som bekant en stor å och det gäller också när man sparar. Om man kan minska sina månatliga utgifter med 100 euro har man om ett år redan över 1 000 euro och om tre år nästan 4 000 euro. Och om man förstår att skaffa avkastning på pengarna har potten vuxit sig ännu större.

När man sparar i en fond lönar det sig inte att vara ute efter snabbvinster utan den bästa avkastningen får man i allmänhet när man sparar regelbundet en längre tid. Månadsspararen förtjänar alltid på att kurserna går upp och ner.

När marknaden är på väg neråt kan man säga att man får fondandelar på realisation och för samma månadssumma kan man köpa flera andelar som ger avkastning när kurserna igen svänger uppåt.

Ju längre spartid det är fråga om desto större avkastning kan man sträva efter. I fonderna går avkastningen och risken hand i hand. Aktiefonder har den största förväntade avkastningen men också den största risken. I räntefonderna är risken mindre men man kan inte heller vänta sig lika god avkastning. En bra kompromiss kan därför vara en blandfond.

Placeringschefernas rekommendationer
Sparbankens placeringschefer berättar hur de just nu skulle börja spara hundra euro i månaden.

- En blandfond för den som tål måttliga svängningar. ”Till den måttliga placeraren skulle jag erbjuda blandfonden Sparbanken Ränta Plus som placerar i räntepapper i eurozonen samt till högst 25 procent i finländska och europeiska aktier. Ett bättre alternativ för den som är ute efter större avkastning och tål lite kraftigare svängningar är fonden Sparbanken Världen som i neutralläge placerar till 60 procent i aktier världen runt.” Jyrki Varjonen, Huittisten Säästöpankki.

- Man ska inte vara för rädd att ta risker. ”Allra viktigast är att fatta ett beslut och börja spara. När man börjar från noll kan också den försiktigare spararen ta en liten risk genom att placera i en aktiebetonad fond eftersom det i den finns avkastningspotential. Med beaktande av det nuvarande marknadsläget rekommenderar jag att man av aktiefonderna placerar i fonderna Sparbanken Europa och Sparbanken Småföretag. I de här fonderna har portföljförvaltningen lyckats särskilt väl och de passar för ett långvarigt regelbundet sparande.” Mikko Kalli, Eurajoen Säästöpankki.

- Bättre avkastning på aktiefonder. ”För den djärvare placeraren som tål risker skulle jag föreslå aktiefonden Sparbanken Aktie Världen som placerar globalt och enligt Sparbankens marknadssyn diversifierat på aktiemarknaden. Europeiska centralbankens stimulerande räntepolitik, det låga energipriset och den förhoppningsvis svagare euron gör att också aktiefonden Sparbanken Europa som placerar i kvalitetsbolag är ett intressant alternativ.” Jyrki Varjonen, Huittisten Säästöpankki.

- Fonder via en Sparförsäkring. ”För en långsiktig månadssparare rekommenderar jag placeringar i fonder via en sparförsäkring. En sparförsäkring är en placeringslivförsäkring inom vilken placeringsobjekten kan bytas sex gånger per år utan avgift och utan skattepåföljder. I en sparförsäkring kan man sammanställa en egen palett för såväl den försiktiga placeraren som den som är ute efter avkastning.” Kimmo Kaarenoja, Lammin Säästöpankki.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.