Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Så här sparar den som jobbar i finansbranschen: ” När man en gång har tänkt över saken rullar den på av bara farten”

Nyhet   •   Nov 02, 2016 07:13 CET

Försäljningschef Jaana Martikainen på Sp-Fondbolag berättar hur hon sparar.

Du jobbar i finansbranschen. Har skomakarens barn trasiga skor när det kommer till att spara och placera?

- Jag rör mig mycket på fältet för att med Sparbankens tjänstemän och kunder tala om att spara och placera och då kan de egna sakerna bli sämre skötta. Jag skulle ha kunnat börja spara redan betydligt tidigare. Nu är allt ändå i ordning.

Sparar eller placerar du regelbundet?

- Jag fondsparar regelbundet, en viss summa går automatiskt på lönedagen till de fonder jag valt. Om jag någon gång vill spara mera så är det när kurserna går ner. Jag gör extra engångssatsningar i det objekt som ligger mest på minus.

Planerar du din egen ekonomi långt framåt?

- Vardagen dvs. ekonomin på kort sikt går av sig själv, men när man jobbar i den här branschen har man funderat på sakerna också långt in i framtiden. Mitt råd till alla är att tillbringa en timme med en tjänsteman i Sparbanken och gå igenom Ekonomistunden: vad drömmer man om, vad kommer att hända i livet och hur kan man förbereda sig för det genom att spara. När man en gång har tänkt över saken rullar den på av bara farten.

Var skaffar du information när du väljer spar- och placeringsobjekt?

- Jag är själv i den lyckliga situationen att informationen finns här inom räckhåll. Här finns portföljförvaltare och har pratas det om marknaden. Men om man tänker på kunderna så bland annat i ekonomitidskrifter, nyheter och den egna kontaktpersonen i banken får man nog information av.

Kan du gett ett spartips hur du själv har sparat?

- Mitt råd skulle kunna vara att det inte lönar sig att skjuta upp sparandet. När man börjar i tid betyder det att sparsummorna inte behöver vara stora. Långsiktigt, regelbundet sparande och rörelserna på marknaden ger fondspararen en hyfsad avkastning.

Berätta någon sparupplevelse som fastnat i minnet.

- På Aito Säästöpankkis kväll för kvinnor kom en ung kvinna för att tacka för en träff som jag hållit tio år tidigare. Jag hade pratat om att spara och det hade gått hem hos henne. Hon hade börjat ett månatligt fondsparande och fortsatt med det trots att hon fick barn och inkomsten sjönk. Hon berättade att det varit ett av de goda besluten i hennes liv. En sådan här upplevelse är för mig den finaste när man har kunnat påverka en annan människa.

FAKTA:
Bland representanterna för finansbranschen är fondplaceringar (85 %) den överlägset populäraste spar- och placeringsformen.

Källa: undersökningen Så sparar Finland 2016. 

Följ Jaanas råd och boka en tid till Ekonomistunden!
Lämna en begäran om kontakt

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.