Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Så här sparar fastighetsmäklaren: Oregelbundna inkomster kräver ekonomiskt ryggstöd

Nyhet   •   Nov 03, 2016 07:20 CET

Vi pratade om sparande med fastighetsmäklaren Juha-Pekka Penttilä på Sb-Hem i Åbo. Hurdan sparare är en fastighetsmäklare?

Inverkar ditt arbete på hur du sparar?
- I det här yrket måste man vara beredd på sämre tider när inkomsterna inte är garanterade eller kontinuerliga. Det kan finnas en månad då det inte kommer in något alls och någon månad då det kommer mera. Det leder till att man är så illa tvungen att spara. Det ger lite ekonomiskt ryggstöd vid överraskningar.

Sparar eller placerar du regelbundet?
- Varje månad går en viss summa till kontinuerligt fondsparande och min pensionsförsäkring.

Är du nöjd med hur du nu sparar?
- Jag är ganska nöjd. Det har varit hektiskt på jobbet och summorna går automatiskt från kontot så jag har inte tänkt göra några ändringar. De får gå som de är.

Vad fick dig att börja spara?
- Jag har vanan inne, redan som barn sparade jag sparbössans pengar i sparboken. Det var roligt att se när det syntes något i boken. Det är alltid bra att spara lite fastän man inte har något egentligt mål. Utgifter finns det alltid.

Vilka datakällor använder du när du överväger spar- och placeringsmål?
- Jag har jobbat i bank i 20 år så jag har goda kunskaper. Jag använder ingen särskild kanal men jag följer med vad som sägs i medierna och jag håller lite koll på börskurserna.

Kan du ge något spartips som har fungerat för dig?
- Lättast är det säkert att börja månadsspara också med en liten summa. Den kan överföras till ett annat konto eller till fortlöpande fondsparande. Och det är bra att utgå från att summan går automatiskt från kontot. Om man förlitar sig på att man själv ska överföra pengarna är man snabbt i den situationen att man redan har använt dem.

Vilken sparupplevelse har fastnat i minnet under livets gång?
- Det var en stor sak när jag köpte en egen bostad med BSP. Att ha lyckats spara tillräckligt på bostadssparkontot och på det sättet kunnat skaffa sin första bostad.

FAKTA:
- 64 % av fastighetsmäklarna diskuterar med en expert i banken när de överväger spar- och placeringsobjekt.

Källa: undersökningen Så sparar Finland 2016.

Vill du ha hjälp med att spara och placera? Tillsammans hittar vi de lösningar som passar just dig!
Ta kontakt

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.