Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Semesterekonomin i sommarskick – 12 tips

Nyhet   •   Jun 23, 2016 10:59 CEST

Det är skäl att planera den egna ekonomin och penninghanteringen i god tid före sommaren och semesterperioden. Sparbanken följer dig också under semestern – både i hemlandet och utomlands. Här ges tolv tips på saker som det är viktigt att komma ihåg under semestern.

1. Kontanter i butikens kassa

Kunderna i de Sparbanker som hör till Sparbanksgruppen kan i samband med att de betalar sina uppköp med kort ta ut kontanter i kassan i alla K-matbutiker och Neste-K-stationer i hela Finland. När man betalar med ett Debit- eller Electron-kort kan man ta ut pengar ända upp till 200 euro. Någon nedre gräns för uttagen finns inte.

2. För mycket pengar i plånboken – sätt in kontanter i automaten

Om du har för mycket kontanter i plånboken kan du som kund i Sparbanken sätta in kontanter oberoende av kontorens öppettider. Det gör du med TalletusOtto-automaten: med den kan du sätta in eurosedlar och mynt på det konto som är anslutet till kortet. Automaten tillhandahåller också de tjänster som finns i den vanliga Otto-automaten: uttag, saldo och transaktioner.

3. Mobilbanken följer med dig på semestern

Med Sparbankens nya mobilapplikation kan du bekvämt sköta dina bankärenden oberoende av om du semestrar på stugan eller utomlands. Med mobilapplikationen är det lätt att utan säkerhetstal kontrollera hur mycket pengar du har på kontot och hur stor visaräkningen har blivit. Vid behov kan du överföra pengar från ett sparkonto till brukskontot om du står inför oväntade utgifter. Kom ihåg att ta med dig listan på säkerhetstal på semestern så att du kan göra betalningar och överföra pengar. Kontrollera också att du har tillräckligt många säkerhetstal kvar

4. Ta Sparbankens Visa-kort med på resan

Med Sparbankens kort betalar du inköpen behändigt och lyfter kontanter såväl i hemlandet som utomlands. Ofta behövs kortet redan före resan. Exempelvis hotell och biluthyrningsfirmor kräver kortets nummer redan vid bokningen, trots att debiteringen sker först på ort och ställe. Kortet behövs också när du bokar resor och letar efter förmånliga erbjudanden på nätet.

5. Växla resevalutan i tid

Det lönar sig att reservera en liten handkassa redan före resan. Som kund i Sparbankens nätbank kan du beställa resevalutan behändigt över nätet på adressen www.valuutanvaihto.fi.

6. Behändig e-faktura

E-fakturan är det bekvämaste sättet att sköta betalningen av räkningar under semestern. När man kommer ihåg att ändra pappersfakturorna till e-fakturor redan före semestern kommer räkningarna direkt till nätbanken. Man kan välja automatiskt debitering av räkningarna eller så kan man gå in och godkänna dem till exempel via mobilapplikationen. I mobilapplikationen är det bra att koppla på push-meddelandefunktionen som skickar ett meddelande till din telefon när du fått en e-faktura.

7. Ekonomivakten fixar budgeten

Sparbankens Ekonomivakt följer med dina utgifter också på sommaren. Ekonomivakten hjälper dig att planera semesterbudgeten och med den är det lätt att följa kostnaderna under semesterresan. När man vet hur mycket pengar det gick till bensin, övernattningar och mat är det lätt att planera också framtida resor.

8. Utnyttja de betalningsfria månaderna

En av Visa-kortets egenskaper är att du kan välja två betalningsfria månader per år. Du kan bereda dig på semestern med Visakortets betalningsfria månader. Du kan komma överens om en betalningsfri månad i förväg med din bank eller genom att ringa Visa Credit kundtjänsten.

9. Trygg semester med reseförsäkring

Att råka ut för ett olycksfall eller att insjukna utomlands är alltid tråkigt och det kan bli dyrt. Sparbankens försäkringars reseförsäkring skyddar mot överraskande skador och tryggar dig högklassig vård redan under resan. På nätet kan du behändigt skaffa dig en tillfällig reseförsäkring före resan. Resgodset försäkrar du till och med utan självrisk antingen med en resgodsförsäkring eller med en hemförsäkring. Som Visa Gold -kortkund har du en ständigt aktuell gruppreseförsäkring i LokalTapiola.

10. Tilläggsfinansiering i Sparbanken för dina semesterdrömmar

Sparbanken erbjuder snabb och smidig finansiering för att uppfylla alla slags planer. Exempelvis Sparbankens Flexkredit ger dig möjlighet att göra såväl små som stora anskaffningar när du själv vill. Flexkredit är också en bra buffert för överraskande utgifter.

11. Kom i håg att säkra koderna

Kom ihåg att aldrig förvara ditt kort och dess kod på samma ställe under en resa. Skydda tangenterna för utomstående exempelvis med handen när du slår in din kod. Då kan ingen se den. Du kommer väl ihåg att din bank ALDRIG ber om dina koder per e-post, sms eller telefon! På sidan Korttiturvallisuus.fi hittar du tips hur du känner igen ett bedrägerimeddelande. Om koden till ditt kort eller din nätbank förkommer ska du genast ringa till din egen sparbank under bankens öppettid) eller spärrtjänsten (24 h/dygn), telefon i Finland: 020 333 och från utlandet:+358 20 333.

12. Spara & planera

Dina semesterresor lyckas bättre när du sparar och håller din ekonomi i balans. I Sparbanken kan du spara på ditt sätt – även små belopp per gång.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://sparbanksgruppen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.