Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Sex orsaker varför unga har betalningsproblem

Nyhet   •   Jan 11, 2016 06:56 CET

Var tionde ung vuxen har en betalningsanmärkning. Att skuldproblem uppstår är ett komplicerat fenomen. Läs vad det är som får unga att skuldsätta sig.

1. För lätt att få lån

En av de viktigaste orsakerna till att unga vuxna får skuldproblem är att det är så lätt att få lån. När man med nya lån börjar betala gamla är den onda spiralen i gång. Framför allt 18–24-åringar som just flyttat hemifrån och fortfarande lär sig att använda pengar självständigt förfaller lätt till nya lån. Alla förstår inte när de tar nya lån att tänka på med vilka pengar de ska betala lånet. Lagändringen gällande snabblån som trädde i kraft år 2013 har minskat låntagningen bland den här åldersgruppen men problemet har inte helt försvunnit.

2. Dåliga ekonomikunskaper

En del av de unga har luckor i sina kunskaper om ekonomi. När man inte förstår vad det konkret betyder för den egna framtiden att låta bli att betala räkningar eller att förlora kredituppgifterna är det lättare att blunda för problemen. Att lära ungdomarna att hantera sin egen ekonomi är i första hand föräldrarnas ansvar. Man borde börja lära sig att hantera sin ekonomi i god tid innan man blir myndig.

3. Sorglös nätshopping

Nätshoppingens växande popularitet har samband med unga vuxnas betalningsproblem. Det är så lätt att shoppa på nätet att man inte ens märker att pengarna går. Särskilt när räkningen ska betalas först efter flera veckor. De tillägg som kommer med avbetalning och kreditkortsbetalningar gör att det slutliga priset blir högre.

4. Impulsköp

Unga gör ofta impulsköp. Alltid tänker man inte efter om man verkligen behöver det man köper utan man handlar efter stundens ingivelse. När man ofta gör impulsköp märker man snart att pengarna inte längre räcker till överraskande utgifter eller till räkningar.

5. Obetalda ordningsböter och räkningar

Redan minderåriga kan skuldsätta sig. Bakom 15–17-åringars betalningsanmärkningar finns ofta obetalda böter eller försäkringspremier i anslutning till mopedkörande. I Helsingfors är den vanligaste orsaken till att minderåriga skuldsätter sig kollektivtrafikens kontrollavgifter som gått till utmätning.

6. Motgångar i livet

Skuldspiralen får ofta sin början när det sker stora omvälvningar i livet. Att man själv eller ett barn eller en anhörig blir sjuk kan leda till en situation där räkningar blir obetalda. Likaså kan en separation och att den ena parten flyttar ut från det gemensamma hemmet förstöra ekonomin. Också arbetslöshet är en vanlig orsak till att man får skuldproblem.

Expert: Politices doktor och forskare Karoliina Majamaa.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.