Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Sju orsaker att böja BSP-spara

Nyhet   •   Jan 19, 2016 07:08 CET

Ett BSP-konto är ett behändigt sätt att spara till sin första bostad. Den som BSP-sparar får många fördelar jämfört med andra som köper sin första bostad.

1. Målet gör det lättare att spara

Det är lättare att lägga undan pengar när man har ett klart mål för sparandet. Om vad är väl ett bättre mål än det första egna hemmet. BSP-spararen förbinder sig att spara 10 procent av bostadens pris mot ett lån. När man redan från första början vet hur mycket man ska spara är det lättare att hålla fast vid det, för om man inte gör det så förlänger det automatiskt spartiden.

2. Skattefri ränta på besparingarna

Jämfört med ett vanligt sparkonto är ett BSP-konto en mera lönsam sparform. Särskilt nu när räntenivån är låg. På insättningarna på BSP-kontot betalas en ränta på 1 procent. När man når sparmålet och har köpt bostaden betalas ytterligare en 2–4 procents tilläggsränta på den insatta summan beroende på vilken bank man sparat i. Den ränta som betalas på besparingarna är skattefri.

3. Spara regelbundet

Ett villkor för BSP-kontot är att man sätter in 150–3 000 euro i minst åtta kvartal, dvs. 50–1 000 euro i månaden. När man sätter lämplig summa att gå automatiskt från kontot på lönedagen så växer besparingarna snabbt. Viktigast är att börja spara genast.

4. BSP-spararen får mera statsborgen

För att få bolån behöver man säkerheter och när man köper en egen bostad kan man få statsborgen för lånet. När övriga bostadsköpare får statsborgen för 85 procent av bostadens anskaffningspris är procenttalet 90 för BSP-spararen. När man redan samlat ihop 10 procent av bostadens pris så behöver man inga andra säkerheter.

5. Statens räntestöd

Liksom på alla lån tas ränta också på bolån. Räntenivån är nu låg men om räntorna i framtiden stiger över 3,8 procent stöder staten låntagaren genom att betala räntestöd. Staten betalar 70 procent av den del av räntan som överstiger 3,8 procent.

6. Besparingarna får inte användas till annat

BSP-kontots villkor förbjuder uttag av besparingar vilket garanterar att pengarna inte ens av misstag används till något annat än den egna bostaden. Om man sparar till något annat ska de pengarna finnas på något annat konto.

7. Om man vill kan man avbryta sparandet

Om man inte vill använda de pengar som finns på BSP-kontot till att köpa en bostad kan man avsluta kontot och häva avtalet när som helst.

Expert: Sparbankens utvecklingschef Tero Kangas.

BSP är ett av staten stött bostadsspar- och stödsystem som är avsett för 18–39-åringar som köper sin första bostad. Bostadsköparen ingår med banken ett avtal där hen förbinder sig att spara minst 10 procent av bostadens pris och banken förbinder sig att bevilja ett lån när sparmålet har nåtts.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://sparbanksgruppen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.