Följ Sparbanksgruppen i Finland

Sju värdefulla tips: Så här sätter du ditt hem i försäljningsskick

Nyhet   •   Jun 15, 2016 13:30 CEST

Lönar det sig att renovera? Borde man städa också skåpen? Sb-Hems fastighetsmäklare ger råd om hyr man ska förbereda sig på att sälja det egna hemmet.

1. Glöm stora renoveringar. Det lönar sig inte att låta göra stora badrums- eller köksrenoveringar innan man sätter bostaden till försäljning. Köparna uppskattar en nyrenoverad bostad men inte så mycket att de skulle vara beredda att betala för det så mycket att det täcker renoveringskostnaderna.

2. Reparera små fel. Små brister i bostaden stör inte boendet men de kan bli och spöka i köparens huvud. Se alltså till att alla golvlister är på plats, byt ut trasiga vägguttag och tapeter innan du sätter bostaden till försäljning.

3. Städa undan onödiga saker. Högar med saker i bostaden ger köparen ett slarvigt intryck av bostaden. Röj undan allt onödigt och låt bara några få väl övervägda föremål stå framme för att skapa stämning.

4. Normal städning räcker. Överdrivet skurande av bostaden är i allmänhet inte värt mödan. Det allmänna intrycket avgör. Fönstren behöver alltså inte vara helt spegelblanka och ordningen i klädskåpet behöver inte vara perfekt.

5. Arrangera möblerna. Köparna uppskattar att bostaden ger ett öppet och rymligt intryck. Ett soffhörn som gör att en dörr inte kan öppnas helt kanske inte stör dig men det kan påverka köparens bild. Öka känslan av utrymme genom att föra undan eller arrangera om möblerna.

6. Låt inte husdjuren synas. Husdjuren, deras matkoppar och toaletter ska inte synas under visningarna. Dina husdjur må vara hur söta som helst men det inte sagt att köparen gillar dem.

7. Låt göra en nyckel till mäklaren. Säljaren ska aldrig själv vara på plats under visningarna. Förbered dig på att sälja din bostad genom att låta göra en egen nyckel till mäklaren. Det gör det enklare att ordna visningar.

Expert: Fastighetsmäklare Jouni Kalliokoski, Sp-Koti Huittinen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.