Följ Sparbanksgruppen i Finland

Sommarstugorna fortfarande populära

Nyhet   •   Maj 25, 2016 06:42 CEST

Så många som tre miljoner finländare beräknas leva sommarstugeliv. Via fritidsboendet får också den som är uppväxt i stan ett förhållande till landsbygden och naturen. Experterna på bostadshandel i Sparbanksgruppen tror att stuglivet kommer att fortsätta i Finland. Samtidigt ser de att stuglivet förändrar karaktär: vid sidan av det gamla vanliga uppstår det nya former.

Vid sidan av de traditionella stugorna vid sjöar eller havet byggs stugor nu också i anslutning till turistcentra. Dessutom börjar en viss utrustning redan vara en självklarhet. Elektricitet är inte länge lyx i sommarstugor, mera ett praktiskt behov när många tillbringar allt mera tid på stugan under hela året.

Stughandeln ändrar skepnad
Hannu Hietala (AFM) är en Sb-Hem-företagare och fastighetsmäklare i Uleåborg. Han har följt med stughandeln redan länge och ser klara förändringar.

- Högklassiga andra hem intresserar allt mera. Bra är ännu bättre och intressantare – en stuga i dåligt skick är allt mera svårsåld, det finns helt enkelt ingen efterfrågan. I ett välutrustat andra hem finns samma bekvämligheter som i det egentliga hemmet – inklusive och framfört allt – fungerande förbindelser för distansarbete.

Enligt Hietala har stughandeln på en del ställen blivit lugnare i Finland. Många har därför i stället för att sälja börjat hyra ut sina stugor, i huvudsak med god framgång. Därför har man inte sett något drastiskt prisfall.

- Finland är ett långt land och även stughandeln går lite i olika takt. Markvärdet varierar, till exempel stiger markpriset längre söderut och i närheten av vattendrag. När stugorna övergår till den yngre generationen är det inte sagt att det finns efterfrågan längre på alla ställen. Det kan vara svårt att sälja en stuga på torra land långt från alla förbindelser, även om den skulle ha alla bekvämligheter. Jakt och fritidsfiske gör ändå att det finns intresse också för ödemarksstugor.

- Orealistiskt begärt pris kan stoppa en stugaffär – allt flera vill hyra

Enligt Hietala är ägarnas ofta alltför optimistiska bild av efterfrågan och särskilt försäljningspriset ofta ett hinder när man ska sälja en stuga.

- För mäklarna kan vissa stugor vara ganska jobbiga redan med tanke på tidsåtgången: det kan ta mycket tid att visa en stuga på torra land som det är besvärligt att nå. Därför vill många mäklare sälja bara de stugor som de vet att köparna vill ha. I fråga om stugor liksom också i bostadshandeln kan priset och efterfrågan ibland variera kraftigt.

Enligt Hietala har det på ställen där det varit svårare att sälja visat sig vara ett lönsamt alternativ att hyra ut i stället. Många vill hellre hyra en stuga för sin semester till exempel vid ett skidcenter.

- Att hyra en stuga kan vara ett lönsamt sätt att njuta av fritiden. Där vinner såväl ägaren som hyresgästen.

I stughandeln finns det två försäljningssäsonger
Hietala ser två tydliga försäljningssäsonger för stugor. På sommaren går sommarstugor: från valborg till midsommaren och sedan på nytt i augusti-oktober. Fritidsbostäder nära skidcentra och aktiviteter går bäst från november till valborg.

- På vinterställena behöver det inte nödvändigtvis finnas en sjö. Läget, där man kan spänna på sig skidorna och snabbt komma till backen, är däremot viktigt. Av sommarplatserna lockar till exempel Saimens stränder fortfarande – där finns efterfrågan men inte så mycket utbud. Bra ställen går snabbt åt.

Drömmarnas stuga är fortfarande på stranden
Hietalas kunder vill att det ska vara kort väg till stugan, under en timme, så att man kan köra dit en sommarkväll. Och de vill ha vatten.

- Helst vill man ha en stuga vid en sjöstrand eller havsstrand. I idealfallen kan man simma och fiska där. Dessutom blir möjligheterna till båtliv allt populärare.

Av Hietalas kunder är det många som söker ett färdigt renoveringsfritt objekt där gårdarna är planerade så att man inte varje vecka behöver klippa gräs.

- Gårdarna kan alltså vara i naturligt tillstånd, eller t.o.m. delvis stenträdgårdar, där planteringarna är koncentrerade till ett ställe. De allra flesta vill nuförtiden inte att fritiden ska vara ett arbetsläger.

När de äldre generationerna ofta har en sommarstuga som varit utan bekvämligheter uppskattar de yngre bekvämligheter såsom elektricitet och innetoaletter.

- Enligt mig lönar det sig att höja standarden. När ekonomin börjar gå bättre blir det igen populärt att uppgradera sommarstugan.

Att vara på sommarstugan intresserar fortfarande
Hietala tror inte på påståendet att vi inte längre skulle vara intresserade av att vara på sommarstugan.

- Jag tror inte heller på några stora förändringar i stugornas popularitet. Finländarna har alltid sökt sig till vatten och jag tror inte att det kommer att förändras. Det är ändå klart att man vill ha mera ut av stugan när fritiden ökar och många vill också ha mera bekvämligheter – och också en möjlighet att jobba därifrån. Att äga en stuga tillsammans med andra har däremot åtminstone ännu inte slagit igenom. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.