Följ Sparbanksgruppen i Finland

Sparbankerna godkänner kontonummer i gammal form till senhösten

Nyhet   •   Jun 06, 2014 11:30 CEST

Sparbankernas kunder kan använda kontonumren i s.k. gammal form ända till senhösten. Ännu i sommar och höst omvandlar Sparbankerna dem till nya IBAN-kontonummer för sina kunder. Vi informerar i god tid i förväg när omvandlingstjänsten upphör.

Det är ändå bra om kunderna lär sig sitt IBAN-kontonummer de närmaste månaderna eftersom de alltid måste ge sina kontouppgifter i IBAN-form när bankens omvandlingstjänst upphör. När kunderna betalar fakturor måste de ge också mottagarens kontonummer i IBAN-form.

Hittills har kontonumren i gammal form fungerat eftersom bankerna automatiskt har omvandlat dem till IBAN-form. Till exempel har kontonumren i kundernas egna betalningsunderlag i Sparbankens nätbank redan omvandlats.

Övergången till internationella IBAN-kontonummer är en del av den övergång till det gemensamma eurobetalningsområdet (SEPA) som pågår i alla euroländer och som försnabbar och förenhetligar betalningen genom att ersätta de nationella betalningssätten med gemensamma europeiska  betalningssätt.

Det finländska IBAN-kontonumret börjar med landskoden FI (Finland) som följs av 16 siffror. I nätbanken och på bankens alla verifikat står kontonumret uttryckligen i IBAN-form. Numret kan också omvandlas med den IBAN-räknare som finns på Sparbankens webbplats www.sparbanken.fi.

Finansbranschens Centralförbund (FC) meddelade den här veckan att alla finländska banker slutar  mvandla kontonummer i gammal form till IBAN-form under detta år.


FC:s meddelande 3.6.2014 (på finska)

Sparbankens IBAN-räknare (på finska)

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.