Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Sparbankiren: nu är det en bra tid att ta bolån

Nyhet   •   Apr 13, 2016 07:02 CEST

För den som tänkt byta bostad kan våren vara en bra tid. Nooa Sparbanks verkställande direktör Tommi Rytkönen berättar varför.

De senaste veckorna har vi fått bättre nyheter från bostadsmarknaden i Finland. Glimtar av hopp har åtminstone den växande inhemska efterfrågan gett, om det vittnar bland annat konsumenternas förbättrade förtroende, handelns siffror som stigit och ett hyfsat antal bostadsaffärer. Bygg- och servicebranschen växer och bostadspriserna stiger i hela landet. I februari 2016 steg bostadspriserna i huvudstadsregionen med 2,7 procent, i övriga Finland med 1,7 jämfört med motsvarande tid i fjol.

Ett gott tecken är också att arbetslösheten verkar har sluta öka i Finland, vilket ökar folks förtroende för att få behålla jobbet. Även räntorna ser ut att förbli låga ännu i flera år och det lockar konsumenterna att ta lån. Hyrorna har också stigit. En del tar lån också för att skaffa en investeringsbostad.

Enligt Nooa Sparbanks verkställande direktör Tommi Rytkönen har en lite positivare trend nått bostadsmarknaden. I själva verket positivare än på ett par tre år. Han är absolut av den åsikten att det nu är en lämplig tid att styra stegen till bolånedisken.

- Enligt min mening är det nu rätt tid att ta bolån. För den som funderar på att köpa sin första bostad eller byta bostad lönar det sig nu att ta ett nytt lån. Om man har en god orsak att byta bostad eller upplever att man betalat hög hyra tillräckligt länge kan man vända blickarna mot bostadsmarknaden och samtidigt dra nytta av de låga räntorna.

Rytkönen som länge verkat inom bostadsbranschen har sett att bostadshandeln har börjat komma igång sedan slutet av året, men enligt honom kommer priserna inte genast att börja stiga radikalt.

- Det är inte särskilt bråttom. Man ska också alltid minnas att bostadshandeln alltid utgår från ett behov, påminner Rytkönen ändå.

Ägarboende har blivit billigare än hyresboende
De senaste åren har det blivit relativt billigare att äga sin bostad än att bo på hyra. Hyrorna har stigit: enligt Statistikcentralen steg hyrorna för de fritt finansierade bostäderna med i genomsnitt 3,6 procent i hela landet. I huvudstadsregionen steg de med 4,0 procent och i övriga Finland med 3,3 procent. Samtidigt har bostadspriserna i praktiken knappt stigit alls, med undantag av mindre bostäder i tillväxtcentra.

- Bostadsmarknaden håller på att normaliseras och läget blir bättre. Till exempel kan par som funderar på att byta sitt hus eller sin radhuslägenhet till en mindre bostad, men ännu inte kommit till skott, eftersom stora bostäder varit svårsålda, nu aktivera sig. Om man en längre tid funderat på att byta bostad och till och med försökt sälja sin bostad för ett par år sedan utan resultat lönar det sig att försöka på nytt i vår, rekommenderar Rytkönen.

Rytkönen som tituleras sparbankir upprepar tumregeln att det i allmänhet är bättre att sälja den tidigare bostaden innan man köper en ny, särskilt om det finns lån kvar på den nuvarande bostaden.

- Men om det återstår bara några tio tusen på lånet och man känner att man kan sova gott trots att den gamla bostaden inte är såld, behöver man inte nödvändigtvis ha bråttom att sälja.

De som byter från mindre till större ligger nu bra till enligt honom eftersom det finns en efterfrågan på små bostäder särskilt i tillväxtcentra och prisskillnaden mellan liten och stor har minskat på fem år.

- Ettor och tvåor har de senaste åren varit den bostadstyp som gått bäst åt. Om familjen har vuxit och man drömmer om ett större hem är det nu läge att slå till. Det lönar sig inte att bo i en bostad som har fel storlek om man inte är tvungen.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.