Följ Sparbanksgruppen i Finland

Stugorna går fortfarande åt – vad ska säljaren tänka på?

Nyhet   •   Jun 22, 2015 06:08 CEST

Enligt Sb-Hems verkställande direktör Antti Toivanen vill man att sommarstugorna ska vara allt trivsammare.

Enligt Toivanen är det sant att kraven på fritidsboendet har blivit högre men samma fenomen kan man se också i den normala bostadshandeln.

- Trenden att satsa på sitt boende har redan funnits en tid. Det här ser man till exempel på det allt större utbudet av bostads- och renoveringsprogram på tv. När man tittar på inrednings- eller bostadsförmedlingsprogram ökar kraven också på den egna bostaden. Samma fenomen har spritt sig till sommarbostäderna – vackert gjorda sommarstugor och gårdsplaner inspirerar. Som jag ser det finns viljan att satsa på fritidsboendet hos flera generationer, inte bara de unga.

Man är alltså beredd att renovera såväl hemma som på stugan. Viljan är ändå ofta större än kunskaperna. Därför beslutar sig många för att låta någon annan göra jobbet, vilket kan vara en god lösning, funderar Toivanen.

Vad ska den som säljer tänka på?
Att stugan är välskött och att stämningen är den rätta har stor betydelse i en köpsituation. Idyll och kulturella och estetiska värden inverkar alltid. En potentiell köpare tittar noga på stugans omgivning och stugan, också för att se i vilket skick fastigheten är. I en fastighetsaffär har säljaren samma ansvar för objektet – vare sig det är fråga om en sommarstuga eller en stadigvarande bostad.

- Hela fastighetens, dvs. tomtens och husens stämning och skick förmedlas till köparen. Man ska sköta om sin stuga. Köparna tittar först på hur det ser ut runt huset. Om det inne i huset finns lister som sitter löst, parketten har lossnat lite och kranen läcker – gör det inte gott för förtroendet. På det sättet har handeln blivit mera rationell när köparna förstår att kräva bedömningar av skicket. Man vet allt bättre att säljaren har ansvar också i stugaffärer.

Toivanen påminner om att alla vet i vilket skick ett hus är om det stått oanvänt i tio år – det uppstår problem. Han rekommenderar att om man har en stuga ska man också hålla den i skick och använda den.

Som tips till köpare säger Toivanen att det lönar sig att noggrant reda ut vad man ska börja leta efter. Till exempel lönar det sig att beakta åtminstone kommunens planläggningsläge, de avloppsvattensystem som krävs, fastighetsskatten och underhållskostnaderna.

-Som investering är en fritidsbostad stor och långvarig. Det lönar sig att utreda skicket noga, fastän det finns andra viktiga aspekter när man köper en stuga.

Hur går handeln med sommarstugor?
Enligt Toivanen har diskussionen om fritidsbostadsaffärerna den senaste tiden varit en aning ensidig. Enligt honom går den traditionella handeln med sommarstugor fortfarande bra. Till exempel går ställen vid havsstränder och större sjöar för tillfället rätt väl åt.

- Prisnivån steg för några år sedan ordentligt på en del ställen. Nu har det jämnat ut sig och priserna har gått ner en aning. De största sjöarna och små sjöar som finns nära stora centra intresserar. Men om det är längre väg till kommersiella tjänster, säg över 100 kilometer till ett stort kommersiellt centrum kan det vara ganska tyst.

På priset inverkar alltid läget, tomten, byggnadsåret, skicket, storleken och utrustningen.

- Om en sommarstuga har en sjöstrand och de viktigaste bekvämligheterna såsom vatten och el, är det för tillfället inga problem och stugan går åt. På samma sätt som i normal bostadshandel är det sist och slutligen fråga om prissättning. Recessionen kan ändå dämpa till exempel handeln med lyxstugor.

Att stughandeln är lugn kan enligt Toivanen delvis också bero på att vi lever längre och seniorerna inte avstår från sina stugor förrän de går i arv.

- Det är en av orsakerna till att det finns oanvända stugor.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://sparbanksgruppen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.