Följ Sparbanksgruppen i Finland

Tio tips för företagaren att bli förmögnare

Nyhet   •   Okt 25, 2016 13:34 CEST

Företagandet belönar och belöningen kan man också få att växa. Vi har listat tio bra sätt för en företagare att bli förmögen.

Fundera hur det är klokast att ur företaget till dig själv ta ut ersättning för utfört arbete. Är det nödvändigt att få en god månadslön eller siktar du på att få utdelning? Utdelning är ofta ett mera skatteeffektivt sätt att ta ut företagets tillgångar men utdelning och partiell skattefrihet kräver ett starkt eget kapital som uppstår av den vinst som företaget gör.

Fundera på hur du ska utnyttja den förmögenhet som företaget samlat. Ett sätt är att personligen ta ut vinster ur bolaget och placera dem vidare som privatperson.

Också företaget kan placera sina tillgångar men då ska man vara försiktig med risktagningen och komma ihåg att reservera tillräckligt med pengar för kassahanteringen.

Det kan vara klokt att överföra placeringarna och till exempel fastigheterna till ett eget bolag och hålla affärsbolaget separat. Då är det viktigt att trygga affärsbolagets soliditet, så att investeringarna och finansieringen med sina krav på säkerheter fungerar även i framtiden.

Användningen av lånepengar(skuldhävstång) i placeringsverksamheten kan vara motiverat och önskvärt. Helheten avgör en hurdan finansieringsgrad som är klok och möjlig.

När man planerar investeringar lönar det sig att beakta också placeringssynvinkeln. Är det mera lönsamt att göra anskaffningen med egna pengar eller med extern finansiering?

Ett bra sätt är också att betala frivilliga pensioner och dra nytta av skatteavdragsrätten.

Placeringar i försäkringsform kan ge skattefördelar. Sådana är bl.a. placeringsförsäkringar och kapitaliseringsavtal.

När det gäller beskattningspraxis för företagets placeringar finns det olika alternativ. I skatteplaneringen lönar det sig att ta hjälp av en expert.

Förstå vad du placerar i och tveka inte att fråga om något är oklart. Kom också ihåg tillräcklig spridning och tillräckligt lång tidshorisont.

Expert här var företagsfinansieringschefen Maija Koivunen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.