Följ Sparbanksgruppen i Finland

​Vad kännetecknar en god fond

Nyhet   •   Mar 02, 2016 08:43 CET

Det finns en uppsjö av olika fonder. Vi tog reda på vad man ska tänka på när man väljer fonder.

Hur känner man igen en bra fond? På att fonden har tydliga mål och en placeringsstrategi, säger Petteri Vaarnanen direktör för Sp-Fondbolags kapitalförvaltning.

– En bra fond har alltid en klar placeringsstrategi. Den berättar hur fondens tillgångar förvaltas och hur placeringsobjekten väljs. Med hjälp av den har kunderna lättare att förstå vilken fond som passar deras behov, säger Vaarnanen.

Om en bra fond berättar också hur aktiv den är. I en aktiv fond följer portföljförvaltarna aktivt med placeringsmarknaden och byter placeringsobjekt vid behov när det sker förändringar på marknaden

– När en fond förvaltas aktivt kan kunderna lita på att portföljförvaltarna tar väl hand om deras förmögenhet.

Ett livsvillkor för en bra fond är en självständig och oberoende analys i valet av placeringsobjekt. Till exempel är Sp-Fondbolags fonder inte kopplade till Sparbankens verksamhet utan placeringsobjekten väljs alltid i enlighet med vad som är bäst för kunden.

– Kunderna kan lita på att vi väljer de bästa placeringsobjekten för fonderna och inga konfliktsituationer kan uppstå. Vi strävar efter att bara göra sådana placeringar som på lång sikt ger så bra avkastning som möjligt. Vi är inte ute efter några snabbvinster.

Vaarnanen rekommenderar därför att man när man väljer fond ska fästa uppmärksamhet vid hur avkastningen har utvecklats över en längre tid.

– Det lönar sig att titta på om fonden lyckats bara stundvis eller om avkastningen varig jämn. Om en fond är ute efter snabb avkastning med hög risk är den ofta inte det bästa alternativet för kunden.

Ansvarsfulla placeringar

En bra fond följer principerna för ansvarsfull placering i sin placeringsverksamhet. Att placera i ansvarsfulla företag är ett bra sätt att främja ansvarsfull affärsverksamhet och minska de risker som är förknippade med placeringsobjekten. Alla fonder som förvaltas av Sp-Fondbolag har förbundit sig till FN:s principer om ansvarsfull placering.

– Ansvarsfullhet är hos oss en central del av placeringsprocessen. Till exempel utesluts automatiskt bolag som använder barnarbetskraft eller inte har ordentliga arbetsförhållanden, säger Vaarnanen.

Ett sätt att kartlägga det enorma utbudet av fonder är olika webbplatser som jämför fonder. Webbplatsen Morningstar.fi ger fonderna en till fem stjärnor enligt hur framgångsrika de varit.

– Morningstar-stjärnorna ger placerarna en antydan om hur väl fonden har lyckats. Det är en referens som det lönar sig att överväga när man väljer fond, men antalet stjärnor i sig berättar inte hela sanningen.

Vaarnanens råd är därför att man ska vända sig till banken när man ska välja fond.

– När man funderar på att börja fondspara lönar det sig att först prata med den egna bankens experter. Av dem får man hjälp att hitta de rätta produkterna.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.