Följ Sparbanksgruppen i Finland

80 % av de unga vill ha mera undervisning om pengar i skolan

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2017 08:00 CET

Enligt Sparbanksgruppens enkät Sätt pengarna i arbete -upplever de unga att man inte får lära sig tillräckligt om ekonomi i skolan. De unga vill alltså lära sig om penningfrågor men i det nuvarande undervisningsprogrammet får detta beklagligt lite genklang.

Sparbankens undersökning Sätt pengarna i arbete besvarades i november av nästan tusen (977) unga under 25 år runt om i Finland. Enligt svaren är finländska unga särskilt intresserade av frågor som gäller att spara och placera. Också skatter, räntor och lån vill man ha mera kunskap om.

Extra intressant var ändå att en absolut majoritet av dem som svarade ansåg att man inte i skolorna får lära sig tillräckligt om ekonomi. I Sparbanksgruppen anser man att detta är oroande.

”I allmänhet tänker man ju att unga inte är intresserad av ekonomiska frågor och samhället måste tvinga på dem information om saken. I ljuset av den här enkäten förhåller det sig helt tvärtom dvs. vilja finns men information ges inte”, kommenterar Sparbanksgruppens marknadsförings- och kommunikationsdirektör Laine Spellman.

”Samhällets och de vuxnas uppgift är att svara på de ungas vilja och ge dem tillräckliga fakta så att det blir så naturligt som möjligt för dem att sköta sin egen ekonomi redan från unga år”, fortsätter Spellman.

Att spara är bekant – att placera inte lika bekant

Hela nio av tio unga berättade att de sparade. Det populäraste sättet var att spara på sparkonto (58 %) eller brukskonto (46 %) men för överraskande många var sparbössan (33 %) populärast. Av svararna sparar 25 % i fonder och 12 % i aktier.

”De här resultaten får en naturligtvis att fundera på hur man kunde göra de unga mera bekanta med att placera. Det är inget under att de unga inte använder de här sparformerna om de inte heller får tillräckligt med information om dem”, funderar Spellman.

Var tionde tror på att lotto kan göra dem rika

Enkäten avslöjade också att de unga överlägset mest tror på arbete som ett sätt att bli rik (43 %). Näst mest litade man på att man kan bli rik genom att placera (24 %) eller spara (17 %).

”Arbete har naturligtvis en väsentlig del när man ska komma igång med att bli rik. Men jag skulle ändå säga att det lönar sig att använda även andra sätt om man vill att de pengar man tjänat med arbete ska växa. Lyckligtvis är det bara ca 10 procent av svararna som tror att lotto är det som främst kan göra dem rika”, skrattar Spellman.

Ytterligare information lämnas av:

Laine Spellman

Marknadsförings- och kommunikationsdirektör

laine.spellman@saastopankki.fi

tfn 040 455 5562

Information om enkäten:

Enkäten ’Sätt pengarna i arbete’ var öppen på Sparbankens webbplats 2–30.11. Det sammanlagda antalet svar var 977. De som svarade var under 25 år, minderåriga svarade med tillstånd av sina vårdnadshavare. Enkäten kunde besvaras på finska eller svenska.

Sparbanken är Finlands äldsta bankgrupp och har 470 000 finländska hushåll, små och medelstora företag eller lantbruk som kunder. För sina kunder tillhandahåller Sparbanksgruppen utöver heltäckande retail bankingtjänster även tjänster för bostadsbyte och försäkring. Till Sparbanksgruppen hör utöver 23 Sparbanker dessutom Sparbanksförbundet anl, Sb-Livförsäkrings, Sp-Fondbolag, Sparbankernas Centralbank Abp och fastighetsförmedlingskedjan Sb-Hem. Sparbanksgruppen har ca 1155 anställda på olika håll i Finland. www.sparbanken.fi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.