Följ Sparbanksgruppen i Finland

Den som köper en gammal bostad överväger köpbeslutet noggrannare än tidigare

Pressmeddelande   •   Aug 31, 2017 07:00 CEST

Drömmen om ett eget boende kan man idag förverkliga på många olika sätt i Finland. Att äga ett eget hem är inte längre det viktigaste för oss alla. Allt flera saker inverkar också på beslutet att köpa en bostad. Till följd av att prisskillnaden mellan en ny och en gammal bostad har minskat har en ny bostad blivit ett beaktansvärt alternativ också för unga förstabostadsköpare. Sb-Hems verkställande direktör Jukka Rantanen konstaterar att bostadsmarknaden i Finland är mitt inne i en stor brytningstid.

– Om tidigare endast en liten del hade råd att köpa en ny bostad och en äldre bostad köptes för prisets skull är det nu möjligt att skaffa ett nytt hem för nästan samma pris och med måttliga boendekostnader. Allt flera kan göra det här valet – och gör det säger verkställande direktör Jukka Rantanen på Sb-Hem. – Handeln med nya objekt är för tillfället mycket livlig i Finland. Det har många orsaker, inte enbart priset.

– Nya bostäder är idag klart mindre än tidigare. Medelstorleken på nya trerummare är ca 65 m2, tvårummare ca 40–45 m2 och enrummare ca 25 m2. Och när det är färre kvadratmeter är också priset förstås lägre. I nya bostäder har tomten en betydande inverkan på priset. I en del ingår tomten i köpepriset. I en del kan köparen välja om hen löser in sin egen del av tomten i anslutning till köpet eller om hen betalar den i vederlaget. Inlösenpriserna är ofta väldigt höga.

Vår bostadsmarknad är i en brytningstid och traditionerna i vår boendekultur håller på att förändras

 Skillnaderna mellan olika orter är allt större. Det finns tillväxtorter där det är skriande brist på bostäder och orter där handeln helt stannat upp på grund av den negativa flyttningsrörelsen. Önskemålen på bostaden har också förändrats. Till exempel är bastun inte längre det som alla bostadsköpare drömmer om och bastu byggs inte automatiskt i alla nya bostäder. Också betydelsen av utrymme verkar ha minskat, kanske i och med återanvändningen och KonMari-trenden, funderar Rantanen. – Folk vill hellre bli av med saker än skaffa flera.

Allt flera köpare är tveksamma till att köpa en gammal bostad

– Handeln med gamla bostäder har i år ökat långsammare än väntat. Efter den lilla svackan i våras kom vi ändå på plus i juli och hösten ser ut att ha börjat klart livligare än våren. De goda ekonomiska utsikterna och den alltjämt rekordlåga räntenivån stöder en måttlig ökning av bostadshandeln.

– Folk är allt försiktigare i sina köpbeslut. Många har börjat tveka när det gäller att köpa en gammal bostad i rädslan för tråkiga överraskningar. Och inget under eftersom mögel- och fuktskador, okunskapen hos bostadsaktiebolagens amatörstyrelser och det eftersatta underhållet är på tapeten nästan dagligen, konstaterar Rantanen.– För köpbeslutet är det inte längre så avgörande om stambyte har gjorts eller först är på kommande. Viktigare för köparen är att försäkra sig om att bostaden är i gott skick och att också bolaget har skötts och att underhållet inte är eftersatt.

Jukka Rantanen konstaterar att en orsak till uppsvinget i köpet av nya bostäder och att bo på hyra också kan vara den exceptionellt stora uppgången i de allmänna boendekostnaderna de senaste åren. – Med skatteskärpningar har ägandet hela tiden gjorts dyrare i Finland. Och å andra sidan har det gjorts allt svårare att köpa en bostad med lånepengar. Lånevillkoren har skärpts. Ströjobbare och de som har tidsbundna anställningar får nödvändigtvis inte alls bolån.

– Jag vill påstå att de som idag letar efter ett nytt hem i stället för drömmar vill köpa realism. Vissheten om den gamla bostadens och bolagets goda skick är det bästa försäljningsargumentet.

Ta kontakt och fråga mera om ämnet:

Jukka Rantanen
Verkställande direktör Jukka Rantanen, Sb-Hem Ab
050 341 1391
jukka.rantanen@sbhem.fi

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har över 55 kontor i Finland. www.sbhem.fiwww.sparbanken.fi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.