Följ Sparbanksgruppen i Finland

Stora skillnader från ort till ort i handeln med begagnade bostäder

Pressmeddelande   •   Jul 25, 2017 07:00 CEST

Den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden förväntas fortsätta i snabbare takt i höst än under våren.

Enligt Sb-Hem har det varit exceptionellt stora variationer i handeln med begagnade bostäder via mäklare på olika håll i Finland under början av året. Medan handeln med begagnade bostäder ökade måttligt med i genomsnitt 1,6 procent i huvudstadsregionen ökade antalet bostadsaffärer i Åbo och Rovaniemi avsevärt jämfört med i fjol. I ett par städer låg man också klart på minus. Trots skillnaderna mellan olika orter förväntas den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden fortsätta i snabbare takt i höst än under våren.

– Vi uppskattar att handeln med begagnade bostäder kommer att öka med 2–3 procent i år sett över hela landet. Under våren ökade antalet bostadsaffärer i hela landet med mindre än 1 procent, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem. – Skillnaderna i handeln med begagnade bostäder har verkligen varit exceptionellt stora mellan olika orter under våren, bekräftar Jussi Hurme, fältdirektör på Sb-Hem.

– Till exempel i Åbo såldes det över 13 procent fler begagnade bostäder än under motsvarande period i fjol. Även i Rovaniemi var ökningen cirka 9 procent. I Uleåborg (-4,9 %), Jyväskylä (-5,2 %) och Villmanstrand (-12 %) var siffrorna däremot betydligt lägre än i fjol. Vi har försökt analysera orsakerna till dessa stora förändringar, säger Hurme.

Den ekonomiska tillväxten på orten återspeglas alltid även i bostadshandeln

– I Åbo fick året en fantastisk början när det gäller handeln med både nya och begagnade bostäder. Försäljningen av nya bostäder ökade med cirka 25 procent jämfört med våren 2016. Dessutom såldes där också 30 procent fler begagnade höghustreor än ett år tidigare. En av förklaringarna till dessa fina siffor är säkerligen att Åbovarvets situation är tryggad för minst 10 år framåt, säger Hurme. – Även i Tammerfors ökade försäljningen av nya bostäder med cirka 35 procent och av gamla höghuslägenheter med cirka 4 procent jämfört med våren 2016. Handeln med begagnade bostäder backade dock med 0,7 procent i Tammerfors. Skillnaden är marginell och kan sannolikt förklaras av att handeln med radhusbostäder minskade något.

– I Rovaniemi tror vi att den kraftigt ökande turismen i Lappland har en betydande roll i bostadshandelns tillväxt. Även där ökade handeln med nya bostäder med hela 66 procent från i fjol. Antalet affärer med höghuslägenheter var oförändrad och tillväxten skedde inom handeln med egnahemshus och radhusbostäder. Enligt våra mäklare är åtgången på gamla frontmannahus nu god i Rovaniemi, säger Jussi Hurme.

Hösten ser positiv ut i hela landet

När vi diskuterar bostadsmarknaden i Finland ska vi komma ihåg att hälften av våra affärer med begagnade bostäder görs i huvudstadsregionen. I Helsingfors var ökningen kraftigast, antalet bostadsaffärer ökade med cirka 3 procent. I Vanda var ökningen cirka 1,5 procent och i Esbo cirka 0,5 procent, säger Jussi Halme.

– Statistiken berättar aldrig hela sanningen. Enligt vår uppfattning gjordes det betydligt fler bostadsaffärer än normalt i Jyväskylä våren 2016 när beslutet om att bygga massabruket i Äänekoski bekräftades. Det har med andra ord inte nödvändigtvis skett en nedgång, utan den lokala bostadsmarknaden i Jyväskylä har nu endast återgått till det normala. Vi tror också att antalet bostadsaffärer i Villmanstrand kommer att öka kraftigt i takt med att ryssarna återfår sin köpkraft. Det finns tydliga tecken på detta.

– Vi tror att handeln med begagnade bostäder kommer att bli betydligt livligare i höst än den varit under våren. Priserna på begagnade bostäder kommer också att stiga hos oss med i genomsnitt 1,5–2 procent, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem. – Början av hösten är traditionellt högsäsong för bostadshandeln i Finland. Nu om någonsin lönar det sig att lägga sin gamla bostad till försäljning och leta efter ett nytt drömhem till sig själv och familjen.


Vid frågor, ta kontakt:
Jukka Rantanen, vd, Sb-Hem Ab 
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi

Jussi Hurme, fältdirektör, Sb-Hem Ab
040 519 9951, jussi.hurme@sbhem.fi

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har över 55 kontor i Finland. www.sbhem.fi www.sparbanken.fi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.