Följ Sparbanksgruppen i Finland

Välskötta uteområden höjer bostadens pris med upp till 15 procent

Pressmeddelande   •   Apr 27, 2017 07:00 CEST

Välplanerade och färdigbyggda trädgårdar verkar intressera finländarna.

Enligt en färsk undersökning värderar Sp-Hem-mäklarna att en välskött utemiljö inverkar flera procent på den realiserade köpesumman för enfamiljshus och aktielägenheter. Första intrycket är viktigt och därför bör man satsa även på att allt är snyggt och välhållet även utomhus när hemmet ska säljas.

– Våra mäklare hävdar att en snygg och trivsam gårdsplan även ger en snabbare försäljning, säger Jukka Rantanen, vd för Sp-Hem. Enligt en undersökning som gjordes bland kedjans mäklare i början av april inverkar ett välskött uteområde 10–15 procent på försäljningspriset för enfamiljshus.

– I undersökningen värderade man att gårdens skick inverkar på försäljningspriset i nästan lika stor utsträckning för såväl radhus, parhus och enfamiljshus. En välskött och trevlig gårdsplan inverkar även med 3–5 procent på priset på höghuslägenheter, säger Rantanen. I undersökningen berättade Sp-Hem-mäklarna att en ovårdad och försummad utemiljö avskräcker potentiella köpare och kan leda till att köpet går i stöpet. Bostaden blir svårare att sälja och det tar längre tid.

Det är dock helheten som avgör den realiserade köpesumman för en fastighet eller aktielägenhet, säger Rantanen. Han menar att bostadens skick och renoveringshistorik, utemiljö eller tomt och läge inverkar mest på priset och försäljningstillfället. Skrot, skräp och ogräs i trädgården kan få potentiella köpare att tvivla på bostadens skick och tillbörliga underhåll.

– I Sverige och på andra håll i Europa har man alltid satsat på minutiöst skötta trädgårdar och sett dem som en del av fastighetens värde. I Finland har det blivit vanligare först på senare tid. Lyckligtvis satsar man också hos oss hela tiden mer på trädgårdarnas skick och trivselfaktor.

Många drömmer om en egen trädgård

– Mäklarna uppger att så kallade färdiga, välskötta trädgårdar som är enkla att ta hand om är särskilt populära. Gårdsbeläggning, terrasser och uteplatser med stenplattor och vackra planteringar lockar köparna. Ju ljusare och ju mer avskild trädgården är, desto bättre. Vi finländare vill ha nära till bra tjänster och kommunikationer, men slippa andras blickar.

– Välplanerade och färdigbyggda trädgårdar verkar intressera finländarna. En vacker trädgård främjar försäljningen, höjer bostadens pris och ger kortare säljtid. Därför kan det löna sig att ta in experter för att planera eller rusta upp trädgården, säger Rantanen.

Tomtköparna vill ha bra läge och avskildhet

Sp-Hems fältundersökning visar att personer som drömmer om att bygga egna hus vill ha tomter som det är lätt att bygga på. Störst efterfrågan har jämna, skyddade tomter som är enkla att bygga på och ligger i närheten av tjänster.

– Ett bra läge och en tomt som är lätt att sköta är viktigare kriterier än tomtens storlek. Många av våra kunder berättar att de drömmer om avskildhet och egen strand, solsken och gott om plats för barnen och husdjuren, säger Jukka Rantanen.

Fråga mer:
Jukka Rantanen, vd, Sb-Hem Ab
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Sb-Hem är en genuint lokal fastighetsförmedlingskedja som ingår i Sparbanksgruppen och som bedriver sin verksamhet på franchisingbasis. Företaget har över 55 kontor i Finland. 

www.sbhem.fi

www.sparbanken.fi

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.